Rustfrit stål er smukt og kan tilføre køkkenet et strejf af luksus og eksklusivitet.

Det kan dog hurtigt komme til at se meget beskidt ud, hvis det har været i kontakt med fedtstænk fra komfuret, et par fedtede hænder eller et nysgerrigt barn i tumlingealderen. Det sidste noget, der kan få enhver børnefamilie til at ønske, de havde valgt et andet materiale, da de i sin tid købte hvidevarer til køkkenet.

Heldigvis er rustfrit stål slet ikke svært at gøre ordentligt rent, hvis man har de rigtige rengøringsmidler – og så kan du ovenikøbet overfladebehandle det rustfri stål, så det ikke bliver så nemt snavset fremadrettet.

Brug det rigtige rengøringsmiddel til rustfrit stål

Enhver der har forsøgt at rengøre rustfrit stål med vand, sæbe og en klud ved, at resultatet ikke ligefrem bliver ønskværdigt. Rent faktisk bliver overfladen ofte endnu værre at se på, jo mere man tørrer den over.

Det skyldes ofte, at sæbe alene ikke er nok til at fjerne det fedt og den mados, der sætter sig i overfladen på det rustfri stål. Når rustfrit stål kommer i kontakt med f.eks. vand, fedt eller almindeligt sæbe, opstår der nemlig en kemisk reaktion i selve overfladen. En reaktion som nærmest kan virke smitsom fra ét sted på det rustfri stål til det næste.

Det der sker er, at vandet og sæben forurener overfladen på stålet. På den måde kan man i princippet blive ved med at gøre overfladen uens i udtrykket, hvis man ikke anvender et rensemiddel, der tager højde for netop den slags.

Der findes flere forskellige rengøringsmidler til rustfrit stål. Lige fra praktiske rengøringsservietter til rengøringsmiddel på flaske.

Du finder alle vores rengøringsmidler til rustfrit stål her https://quickparts.dk/rense-og-plejeprodukter/overfladerengoering/ >>

Sådan gør du rustfrit stål rent

Afhængigt af hvilket rengøringsmiddel til rustfrit stål du anvender, kan fremgangsmåderne være forskellige. Generelt gælder dog, at det flotte udtryk på det rustfrie stål opnås ved at polere overfladen, når først rengøringen er overstået.

Det er en god ting at vide, fordi det rustfri stål i starten af rengøringsprocessen måske ved første øjekast vil synes at få forværret sin uens overflade.

Med andre ord skal du altid fjerne fedt og snavs – og først derefter polere overfladen med en tør og ren klud, gerne af mikrofiber. Hemmeligheden bag et ensartet og perfekt resultat er ensartethed og derfor er det vigtigt, at du kommer helt ud i alle kanter og hjørner med samme mængde rengøringsmiddel og efterpolering.

Generelt foregår rengøringen af rustfrit stål i de 4 nedenstående trin. Tjek dog altid dit rengøringsmiddels brugsanvisning for at opnå det bedste resultat.

  1. Tag en ren, tør klud og fordel rensemidlet på alle stålets overflader med denne. Kom også godt ud i alle hjørnerne. Lad gerne rengøringsmidlet virke 5-10 minutter, inden du fortsætter.
  2. Skrub blidt med den samme klud på større stykker snavs, så de løsner sig. Tør derefter overfladen over med den samme klud én gang til.
  3. Herefter tager du en ny klud, opvredet i vand og tørrer hele overfladen over.
  4. Til sidst polerer du hele overfladen op med en ren, tør mikrofiberklud.

Er overfladen stadig ikke pæn, kan du gentage. Det kan godt kræve lidt øvelse at opnå et helt perfekt resultat. Husk dog, at du altid er nødt til at rengøre hele overfladen samtidig. Rustfrit stål kan ikke pletrengøres, uden der opstår farveforskelle i overfladen efterfølgende.

Det er desuden vigtigt, at du ikke bruger skuresvampe og grydesvampe, når du rengør rustfrit stål, da de kan lave ridser i stålets overflade. Derudover bør du heller ikke benytte rengøringsmidler med klor, fordi de også skader overfladen.

Forebyg pletter på rustfrit stål

Når der opstår pletter og farvevariationer på det rustfri stål, skyldes det kemiske reaktioner i overfladen på stålet, når det udsættes for forskellige påvirkninger.

Den bedste måde at sørge for, at rustfrit stål ikke får pletter og belægninger i forskellige farver, er ved at beskytte overfladen. Det gøres nemmest ved at påføre et tyndt fedtlag på det rustfri stål.

Fedtlaget er usynligt for øjet og ikke mærkbart – men det efterlader en beskyttende hinde, der sørger for at fingerfedt, vand og mados ikke kommer i kontakt med selve stålet.

Det nemmeste er at benytte et plejeprodukt til formålet. Mange rengøringsmidler til rustfrit stål er kombinerede produkter som både rengør og plejer. F.eks. denne specialrens til rustfrit stål https://quickparts.dk/shine-og-care-specialrens-t-rustfrit-staal-spraydaas/311203/

Du kan også anvende helt almindelig madolie til imprægnering af rustfrit stål: Du fordeler blot et ganske tyndt lag madolie på overfladen med en ren klud og polerer den op med en ren mikrofiberklud efterfølgende, indtil overfladen er jævn og smuk.

Du er dog stadig nødt til at gøre det rustfrie stål rent inden, du fortsætter til denne fremgangsmåde.