Når drikkeglas eller service af glas har været vasket i opvaskemaskinen i en længere periode, kan det ellers så klare glas få et mælkeagtigt, tåget udseende. Dette kalder glaspest.

Selvom selve ordet” glaspest” leder tankerne hen på noget smitsomt, er det dog ikke tilfældet – glaspest smitter med andre ord ikke fra glas til glas og du kan derfor sagtens vaske glas med glaspest sammen med nye glas.

Du kan imidlertid forebygge, at dine endnu flotte glas ikke skal lide samme skæbne som de allerede angrebne.

Hvad er glaspest?

Glaspest opstår, når glasset udsættes for høje temperaturer og et fugtigt miljø i længere tid, fordi glassets struktur bliver påvirket. Varme, enzymer fra sæben og det generelle basiske miljø i en opvaskemaskine vil nemlig med tiden nedbryde glasset, så der opstår små revner i overfladen.

Det er disse mikroskopiske revner, der får glasset til at synes tåget og mat – og med tiden vil det nye udseende blive endnu mere udpræget, fordi der også aflejres kalk og sæberester i disse revner. Derudover vil en særlig bestanddel af glasset, kaldet kiselsyre, også udskilles når glasset udsættes for høje temperaturer. Dette medvirker yderligere til det tågede udtryk.
Desuden vil glasset også blive mere skrøbeligt og lettere gå i stykker, når glaspesten har påbegyndt sit angreb.

Fordi glaspest består af revner og strukturændringer, kan det desværre ikke fjernes. Glas, der er ramt af glaspest, kan med andre ord ikke reddes.

Glaspest eller kalk?

Der er dog ikke altid tale om glaspest, når glas bliver hvide og matte at se på.

Et mælkehvidt skær kan nemlig også skyldes kalkaflejringer eller rester fra opvasketabs. Især billigt maskinopvaskemiddel eller tabs kan medføre dette. Disse aflejringer kan dog ofte fjernes nemt og hurtigt.

Sæt blot de ramte glas i opvaskemaskinen og tilsæt 2 skefulde citronsyre til sæbeskuffen i stedet for opvaskemiddel eller opvasketabs – og kør så et normalt vaskeprogram.
Citronsyre findes ofte på supermarkedets hylder med husholdningssprit og lignende, men du kan også bruge citronsyre i brevform fra hylderne med bagetilbehør. Du kan også bruge et brev afkalkningsmiddel i stedet for citronsyren. Husk dog kun at sætte glas i opvaskemaskinen, da service og andet køkkentilbehør ikke nødvendigvis alt sammen tåler citronsyre.

Er glassene stadig ikke kalkfri efter turen, kan det blive nødvendigt at skrubbe belægningerne af med en stålsvamp, efter glassene har ligget i blød i lunkent vand tilsat citronsyre i en times tid. Kan du stadig ikke blive kalkaflejringerne kvit, skyldes det sandsynligvis at glassene i stedet er ramt af netop glaspest.

For at forebygge kalkaflejringer på dine glas fremadrettet, bør du altid tjekke, om der er salt nok i opvaskemaskinen. Saltet binder nemlig en del af den kalk, der er i vandet – og mangler maskinen salt vil kalken i stedet sætte sig i selve maskinen og på servicet.