Foråret er så småt på vej, og lige i hælene på det milde vejr kommer forårsrengøringen. Et godt tidspunkt at få renset ordentligt ud i krogene, og de steder vi normalt ikke lige får holdt trit med under den daglige/ugentlige rengøring. I køkkenet gælder det specielt opgaver som at afkalke elkedel og rense ovnen.

Det kan til tider virke uoverskueligt at skulle gøre hovedrent, men sådan behøver det ikke at være. Med lidt organisation og fordeling af arbejdsopgaver går det rask. Og i længden kan du spare tid og penge ved at holde rent og vedligeholde dine køkkenapparater – og så er der jo ikke noget mere dejligt end at lave mad i et rent og frisk køkken.

Sådan kommer du i gang – listen:

Et godt trick er at lave en liste, for hvert rum, over de forskellige opgaver, der skal løses. For køkkenet kunne den for eksempel se sådan her ud:

  • Køleskab
  • Fryser
  • Komfur
  • Emhætte
  • Køkkenvask, afløb og evt. opvaskebakke
  • Elkedel og kaffemaskine
  • Opvaskemaskine
  • Vinduer og vindueskarme
  • Køkkenskabe, skabslåger, hylder, håndtag og skuffer
  • Dørhåndtag og stikkontakter
  • Gulv

Tips til at komme i dybden med listen:

  • Køleskab:

    vaskes ned med mild sæbe og en blød svamp. Sluk for køleskabet og put madvarerne i termoposer med køleelementer, isterningbakker eller lign., eller kom maden i fryseren hvis varerne kan holde til det. Tag hylderne ud og vask separat – husk også dørhylderne i køleskabslågen – så er det nemmere at komme ind i krogene. Vask de indvendige riller i køleskabet. Husk at tørre listerne langs døren af – der kan sagtens gemme sig meget snavs mellem folderne i pakningen. Brug en blød klud til dette så pakningen ikke ridses og dermed svækkes.

  • Fryser: afrimes og vaskes ned med mild sæbe og en blød svamp. Sluk for fryseren. Tag skufferne ud og kom madvarer i termoposer og evt. i køleskabet, hvis der er plads. Kog derefter en til to gryder med vand, som er små nok til, at de kan stå på hylderne. Placér de varme gryder på fryserens hylder. Gentag processen indtil fryseren er helt afrimet. Udgå at skrabe eller slå direkte på fryseelementerne. Lad dem afrime langsomt og naturligt. I mellemtiden kan man vaske skufferne af.
  • Komfur: Kogeplade, ovn , ovnvindue (ind- og udvendigt), ovnens indvendige overflader (sider, bund og loft), riste og bradepander vaskes af (brug evt. ovnens egen rensefunktion, og hvis kogepladen kræver en bestemt sæbe eller rens, brug da forhandlerens anbefalede produkt). Riste og bradepander kan vaskes af med varmt vand og sæbe. Ved genstridige pletter kan man bruge brun sæbe til iblødsætning natten over – husk altid at bruge gummihandsker da brun sæbe er meget basisk og dermed ætsende!
  • Emhætte: tørres af og filtrene vaskes hvis muligt. Følg producentens guide til at rengøre emhætten.
  • Køkkenvask, afløb og evt. opvaskebakke: vaskes ned med sæbe. Til slut hældes lidt opvaskemiddel og derefter kogende vand i afløbet.
  • Elkedel og kaffemaskine: afkalkes og vaskes derefter af udvendigt. Afkalkning af elkedel og/eller kaffemaskine vil forlænge apparaternes levetid. De bruger også mindre strøm, da det tager kortere tid for dem at nå kogepunktet, hvis de er fri for kalk. Husk altid at tage stikket ud af apparater som bruger strøm, før du rengør dem!
  • Opvaskemaskine: vaskes ned udvendigt (håndtag og knapper samt pakningen og kanten omkring opvaskemaskinens dør), og varmeelementet afkalkes efter producentens instruktioner og behov.
  • Vinduer og vindueskarme: vaskes ned og pudses – husk især håndtag og evt. udluftningsventiler (brug en blød børste eller en gammel tandbørste til at komme ind i krogene).
  • Køkkenskabe, skabslåger, hylder, håndtag og skuffer: vaskes ned ind- og udvendigt.
  • Dørhåndtag og stikkontakter: brug en hårdt opvredet klud til at tørre stikkontaktens tænd og sluk-knap af. Vask dørhåndtag og området lige omkring på døren af.
  • Gulv: støvsuges og vaskes. Alt efter hvilket slags materiale køkkengulvet er lavet af, brug da forhandlerens anvisninger til rens af gulv.

Når endelig forårsrengøringen er overstået, kan du nyde dit glimtende køkken, velvidende at vinterens snavs og baciller er vasket væk.
Og husk at dine køkkenapparater holder længere, hvis du vedligeholder dem. Så at afkalke elkedel og kaffemaskine jævnligt er sund fornuft og godt for tegnebogen i sidste ende.
Nu er du klar til at kaste dig ud i foråret.