Ingredienser:
Denne opskrift giver 24-32 lussekatter.
200 g smør
1 g safran
5 dl mælk
½ dl piskefløde
50 g gær
2 æg
2 dl sukker
1 knivspids salt
16-17 dl Hvedemel
Til pensling:
1 æg
1 spiseskefuld fløde
+ rosiner til at pynte kagerne med.
Fremgangsmåde:
- Smelt smørret i en lille gryde sammen med safran og kog det op.
- Tag gryden fra varmen og tilsæt mælk og fløde.
- Hæld væsken over i en skål og rør gæren ud i den fingerlunkne væske.
- Tilsæt æg og sukker og rør det godt sammen.
- Rør hvedemelet i, lidt efter lidt, indtil dejen begynder at slippe kanterne. (Her kan du med fordel bruge en røremaskine. Indstil maskinen til at ælte dejen i ca. 10-15 minutter, så alt protein i melet bliver udviklet og dejen bliver smidig.)
- Lad dejen hæve i skålen, et lunt sted, under et klæde i ca. 45-60 minutter.
- Ælt dejen igennem på et meldrysset bord og del dejen i fire dele. Herefter deler du disse i 6-8 dele.
- Tænd ovne og sæt den på varmluft og 200 grader.
- Rul og form de små dejstykker til lussekatter og læg dem på bageplade. Lad dem efterhæve på pladen, under et klæde, i 45-60 minutter.
- Bland ægget med fløden i en skål og pensel lussekatterne. Pynt med rosinerne og bag lussekatterne i 8 – 10 minutter.
Opskriften er oversat fra svensk fra www.leila.se