leilas-lussekatter

Ingredienser:

Denne opskrift giver 24-32 lussekatter.

200 g smør
1 g safran
5 dl mælk
½ dl piskefløde
50 g gær
2 æg
2 dl sukker
1 knivspids salt
16-17 dl Hvedemel

Til pensling:
1 æg
1 spiseskefuld fløde
+ rosiner til at pynte kagerne med.

Fremgangsmåde:

  1. Smelt smørret i en lille gryde sammen med safran og kog det op.
  2. Tag gryden fra varmen og tilsæt mælk og fløde.
  3. Hæld væsken over i en skål og rør gæren ud i den fingerlunkne væske.
  4. Tilsæt æg og sukker og rør det godt sammen.
  5. Rør hvedemelet i, lidt efter lidt, indtil dejen begynder at slippe kanterne. (Her kan du med fordel bruge en røremaskine. Indstil maskinen til at ælte dejen i ca. 10-15 minutter, så alt protein i melet bliver udviklet og dejen bliver smidig.)
  6. Lad dejen hæve i skålen, et lunt sted, under et klæde i ca. 45-60 minutter.
  7. Ælt dejen igennem på et meldrysset bord og del dejen i fire dele. Herefter deler du disse i 6-8 dele.
  8. Tænd ovne og sæt den på varmluft og 200 grader.
  9. Rul og form de små dejstykker til lussekatter og læg dem på bageplade. Lad dem efterhæve på pladen, under et klæde, i 45-60 minutter.
  10. Bland ægget med fløden i en skål og pensel lussekatterne. Pynt med rosinerne og bag lussekatterne i 8 – 10 minutter.

Opskriften er oversat fra svensk fra www.leila.se