Quickparts, Fynsgade 12 - 14, 6400 Sønderborg - tlf. 70 70 13 70 - mail@quickparts.dk

Ovnens symboler

De fleste ovne har mange forskellige funktionsindstillinger, men det er de færreste køkkenejere, der bruger dem alle. Langt de fleste anvender som regel kun 2 af ovnens mange indstillinger: Over/under-varme og varmluft.

Forklaringen skal måske findes i, at ældre ovne ikke havde så mange indstillingsmuligheder som de nye modeller og man derfor blot benytter de indstillingsmuligheder, man kender.
Dertil kommer, at mange køkkenaktive har en række faste retter, brød og kager der bages jævnligt – og som man gennem års erfaring er nået frem til, skal have en helt specifik indstilling for at blive perfekte. Ovne er nemlig forskellige, selvom de som udgangspunkt fremstår relativt ens.

At begynde at ændre for meget på sine ovnvaner er derfor ikke altid så nærliggende. Det er dog en skam, fordi mange ovne faktisk byder på meget mere end blot to standardfunktioner.

Det betyder symbolerne på din ovn

Hvilke symboler du finder på netop din ovn kan være individuelt, fordi der findes forskellige modeller fra fabrikanterne på markedet.

Langt de fleste har dog nedenstående symboler påtrykt i forbindelse med ovnens funktionsknap.

Oversigt over ovnens symboler

Over- og undervarme
Den mest almindelige indstilling på en ovn er over-og undervarme.

De fleste ovne har mulighed for at vælge én af to indstillinger: En der varmer både for oven og for neden – samt en, der kun varmer nedefra.

Stregernes placering på dette symbol indikerer, hvilket eller hvilke varmelegemer i ovnen, der er tændt.

Over-og undervarme bruges især til større stege og bagværk, mens undervarme alene er ideelt til pizzabagning eller fadtilberedte retter som flødekartofler, koteletter i fad og lasagne.

Varmluft

Symbolet for varmluft er indikeret af en vifte, hvilket giver fin mening, fordi ovnen i varmluftfunktionen benytter netop en vifte til at sende varmen rundt i ovnen med, så den cirkulerer bedre.

Det gør det nemmere at have flere bageplader i ovnen på én gang og varmluft er derfor en god funktion, når du bager boller, pølsehorn og småkager – men også hvis du både skal have en ovnret og brød i ovnen på én gang.

De fleste ovne har et separat varmelegeme i forbindelse med blæseren, men er det ikke tilfældet, har ovnen i stedet et symbol med en streg for oven eller forneden, som forklaret under ”over- og undervarme”. Stregen indikerer hvilket varmelegeme i ovnen der leverer varmen.

Nogle ovne har endda mulighed for begge indstillinger, hvor både viftens og ovnens øvrige varmelegemer er tændt på én gang.

Grill

Grillfunktionen i ovnen er ideel, når man gerne vil have en sprød overflade. Som f.eks. svær på ribbens- eller culottestegen samt lækre pommes frites. Den er også god til gratinering af ost på pastaretter og pizza.

Funktionen anvendes ofte sent i tilberedningsprocessen. Det vil sige de sidste 5-10 minutter af stegetiden.

Når du benytter ovnens grill, bør du derfor holde godt øje med, at overfladen ikke bliver branket, da det pludselig kan gå stærkt. Gå derfor ikke fra ovnen, når den griller.

Grillfunktionen er indikeret ved et zig-zag-symbol. Én zig-zag-linje betyder almindelig grill og to linjer indikerer en mere kraftig grillfunktion.

Nogle ovne har også en ekstra grillindstilling, der involverer ovnens vifte til at fordele varmen yderligere med.

Når du bruger ovnens grill, får du det bedste resultat, hvis du placerer maden så tæt på grillelegemet i toppen af oven som muligt og griller ved en temperatur på mindst 225 grader. Skal du lave sprøde svær kan det være en ekstra fordel at lade ovnens låge stå en smule på klem, så fugtigheden i ovnen kan slippe ud.

Optøning

Indstillingen der ligger bag dette symbol er nok den mindst anvendte overhovedet – fordi mange slet ikke har opdaget den.

Når du vælger denne funktion, tænder du ovnens vifte, som således får luften inde i ovnen til at cirkulere. Det hjælper kød, brød og madrester til at tø hurtigere op, fordi luften omkring disse er i konstant bevægelse.

Ovnens varme er ikke tændt, men det lukkede miljø med cirkulerende luft, speeder optøelsesprocessen op.

Har din ovn flere symboler?

Hvis din ovn har flere symboler end de ovenstående, kan du tjekke ovnens brugsanvisning for at finde ud af, hvad de forskellige symboler betyder.

Har du smidt brugsanvisningen væk, kan du ofte finde den online på producentens hjemmeside. Du kan også søge i Google efter brugsanvisninger til netop din ovnmodel.

Du er desuden altid velkommen til at ringe til vores kundeservice. Vi ved en masse om hvidevarer og hjælper altid gerne vores kunder over telefonen 70 70 13 70, chat eller mail@quickparts.dk.

Trackback fra dit site

Kommentarer (2)

 • Avatar

  Charlotte clausen

  |

  Hej.
  Vi er flyttet til anden hus. Det er ingen brugsanvisning på den indbyggede ovn. Det skulle være selvrens i den. Hvordan virker det og hvordan ser symbolet ud? Det er en Voss Electrolux

  Reply

  • Avatar

   Hans-Henning

   |

   Hej Lotte og Bent

   Hvis I kan sende PNC nummeret til mig, så skal jeg finde brugsanvisningen til jer.

   Nummeret står på typeskiltet i ovnlågen.

   Mvh.
   Hans-Henning

   Reply

Skriv en kommentar