Ovne har forskellige funktionsindstillinger, men det er de færreste mennesker, der bruger dem alle, når de laver mad. Langt de fleste anvender som regel kun 2 af ovnens mange indstillinger: Over-/undervarme og varmluft.

Forklaringen skal måske findes i, at ældre ovne ikke havde så mange indstillingsmuligheder som de nye modeller, og man derfor blot benytter de indstillingsmuligheder, man kender.

Dertil kommer, at mange madentusiaster har en række faste retter, brød og kager, der bages jævnligt – og som man gennem års erfaring er nået frem til, skal have en helt specifik indstilling for at blive perfekte. Ovne er nemlig forskellige, selvom de som udgangspunkt fremstår relativt ens.

At begynde at ændre for meget på sine ovnvaner er derfor ikke altid så nærliggende. Og det er faktisk en skam, da mange ovne byder på meget mere end blot to standardfunktioner.

Det betyder symbolerne på din ovn

Hvilke symboler du finder på netop din ovn, kan være individuelt, fordi der findes forskellige modeller fra fabrikanterne på markedet.

Her følger de mest gængse ovnsymboler:

Oversigt over ovnens symboler

 

Over- og undervarme

Den mest almindelige indstilling på en ovn er over-og undervarme.

De fleste ovne har mulighed for at vælge én af to indstillinger: En der varmer både for oven og for neden – samt en, der kun varmer nedefra.

Stregernes placering på dette symbol indikerer, hvilket eller hvilke varmelegemer i ovnen, der er tændt.

Over-og undervarme bruges især, når du skal have en steg eller lækkert bagværk i ovnen, mens undervarme alene er ideelt til pizzabagning eller fadtilberedte retter som flødekartofler, koteletter i fad og lasagne.

Varmluft

Symbolet for varmluft er indikeret af en vifte, hvilket giver fin mening, fordi ovnen i varmluftfunktionen benytter netop en vifte til at sende varmen rundt i ovnen med, så den cirkulerer bedre.

Det gør det nemmere at have flere bageplader i ovnen på én gang, og varmluft er derfor en god funktion, når du bager boller, pølsehorn og småkager, hvor du kan opleve at skulle jonglere flere bageplader samtidig. Men varmluft-funktionen er også velegnet, hvis du både skal have en ovnret og brød i ovnen på én gang.

De fleste ovne har et separat varmelegeme i forbindelse med blæseren, men er det ikke tilfældet, har ovnen i stedet et symbol med en streg for oven eller forneden, som forklaret under ”over- og undervarme”. Stregen indikerer hvilket varmelegeme i ovnen, der leverer varmen.

Nogle ovne har endda mulighed for begge indstillinger, hvor både viftens og ovnens øvrige varmelegemer er tændt på én gang. Så bliver der virkelig hvirvlet varm luft rundt i ovnen.

Grill

Grillfunktionen i ovnen er praktisk, når du skal have en sprød overflade. Som f.eks. svær på ribbens- eller culottestegen samt lækre pommes frites. Den er også god til gratinering af ost på pastaretter og pizza.

Funktionen anvendes ofte sent i tilberedningsprocessen. Det vil sige de sidste 5-10 minutter af stegetiden.

Når du benytter ovnens grill, bør du derfor holde godt øje med, at overfladen ikke bliver branket, da det pludselig kan gå stærkt.

Gå derfor ikke fra ovnen, når den griller!

Grillfunktionen er indikeret ved et zig-zag-symbol. Én zig-zag-linje betyder almindelig grill og to linjer indikerer en mere kraftig grillfunktion.

Nogle ovne har også en ekstra grillindstilling, der involverer ovnens vifte til at fordele varmen yderligere med. Forestil dig varmluft og grill kombineret.

Når du bruger ovnens grill, får du det bedste resultat, hvis du placerer maden så tæt på grillelegemet i toppen af ovnen som muligt og griller ved en temperatur på mindst 225 grader.

Skal du lave sprød svær, kan det være en ekstra fordel at lade ovnens låge stå en smule på klem, så fugtigheden i ovnen kan slippe ud.

Det har samtidig den fordel, at du nemmere kan følge udviklingen, når du alligevel holder godt øje med ovnen.

Optøning

Indstillingen der ligger bag dette symbol er nok den mindst anvendte overhovedet – fordi mange slet ikke har opdaget den. For hvem sætter noget frossent i ovnen for blot at tø det?

Når du vælger denne funktion, tænder du ovnens vifte, som således får luften inde i ovnen til at cirkulere. Det hjælper kød, brød og madrester til at tø hurtigere op, fordi luften omkring det der er i ovnen er i konstant bevægelse.

Ovnens varme er ikke tændt, men det lukkede miljø med cirkulerende luft, speeder optøningsprocessen op.

Har din ovn flere symboler?

Hvis din ovn har flere symboler end de ovenstående, kan du tjekke ovnens brugsanvisning for at finde ud af, hvad de forskellige symboler betyder.

Har du smidt brugsanvisningen væk, kan du ofte finde den online på producentens hjemmeside. Du kan også søge i Google efter brugsanvisninger til netop din ovnmodel.

Du er desuden altid velkommen til at ringe til vores kundeservice. Vi ved en masse om hvidevarer og hjælper altid gerne vores kunder over telefonen 70 70 13 70, chat eller mail@quickparts.dk.