Selvom vaskemaskiner i dag kan fjerne et væld af pletter, er der stadig nogle enkelte gengangere, som selv den mest avancerede vaskemaskine ikke kan klare uden lidt manuel hjælp. Sommerens mange picnics og barbecues er et slaraffenland for pletter: græsset venter ivrigt på vores hvide shorts eller kjoler, mens de leddeløse paptallerkener gør det utroligt nemt at spilde ned af sig selv, for ikke at tale om den ujævne jord, som gør det næsten umuligt ikke at spilde sin vin.

Vi giver dig en overskuelig guide til at fjerne nogle af sommerens mest genstridige pletter som f.eks. græs-, fedt-, frugt- og rødvinspletter (mere information hér).

Forbehandling

Når det kommer til at fjerne pletter, er forbehandling noget af det vigtigste. Udgå at pletten sætter sig ved at behandle den så hurtigt som muligt. Det er langt sværere at komme pletter til livs, som har ligget natten over. For at kunne forbehandle effektivt, skal du vide, hvilket tekstil og hvilken slags plet (fedt, proteinholdigt eller andet) du har med at gøre.

Tekstil

Bomuld kan holde til meget, men tjek altid vaskemærket før du påbegynder pletrens. Syntetiske materialer såsom polyester er sartere, så det kan være en fordel at bruge et enzymholdigt vaskemiddel ved disse stoffer. Silke og uld skal muligvis til rens da disse tekstiler er meget sarte.

 

Typer af pletter

Når du forbehandler er vandets temperatur vigtigt, da en fedtplet løsnes nemmest med varmt vand, hvorimod en proteinplet, såsom blod eller sved, løsnes bedst med koldt vand – ellers risikerer du at ”koge” pletten ind i stoffet.

Græspletter – 3 metoder:

  • Gnid et enzymholdigt vaskemiddel ind i pletten og skyl med koldt vand, mens du skrubber pletten blidt. Gentag indtil pletten er væk.
  • Læg pletten i blød i sødmælk indtil den grønne farve er væk. Nu står du med en fedtplet pga. mælken. Gnid opvaskemiddel eller et enzymholdigt vaskemiddel ind i pletten og skyl med koldt vand.
  • Pletfjerner til græs – tjek altid tøjets vaskemærke om pletfjerner må bruges.

 

Fedtpletter:

  • Sug så meget af pletten op som muligt med køkkenrulle.
  • Gnid derefter enten opvaskemiddel eller vaskemiddel ind i pletten.
  • Skyl med lunken/varmt vand da dette opløser fedt. Gentag processen indtil pletten er væk.

Frugtpletter:

  • Skrab eller sug pletten så meget som muligt før du behandler den.
  • Skyl derefter pletten i koldt vand fra bagsiden og ud gennem stoffet. Gnid evt. forsigtigt på pletten for at se om den løsner sig.
  • Brug enten passende pletfjerner (tjek tøjets vaskeinstruktioner), eller gnid et enzymholdigt vaskemiddel ind i pletten og skyl med koldt vand mens du masserer pletten. Gentag indtil det meste eller hele pletten er væk. Kom lidt ekstra vaskemiddel på pletten lige før den ryger i vaskemaskinen.

Rødvinspletter:

  • Sug så meget af pletten op som muligt med enten køkkenrulle, en ren klud, en ordentlig bunke salt (vent mindst 1 time før du børster saltet af), eller fortynd pletten med danskvand og sug den op med køkkenrulle, kuld eller salt.
  • Gnid et enzymholdigt vaskemiddel ind i pletten og skyl med koldt vand, eller brug en pletfjerner, hvis tøjets vaskeinstruktioner tillader det.

Efter forbehandlingen vaskes tøjet som normalt. Hvis pletten ikke er væk efter første vask, så gentag hele processen. Det kan godt tage flere vaske at komme pletter til livs, men lad ikke tøjet tørre mellem vaske og behandlingsprocesser, da pletten i så fald kan sætte sig.

Og når du nu er i gang med vaskemaskinen, så husk at gøre den ren og vedligehold den jævnligt for de bedste resultater.

Så næste gang ungerne har lavet en glidende tackling og er kommet hjem med et ordentligt bremsespor af en græsplet på tøjet, så frygt ej, vores guide hjælper dig nemt og sikkert gennem sommerens pletter.